Chili con carne
FORBEREDELSESTID: | TILBEREDELSESTID: | SAMLET TID: |
Ingredienser:
- 1 spsk olie
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk chiliflager
- 1/2 tsk cayennnepeber
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk paprika
- 1 tsk stødt koriander
- 500g hakket oksekød
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 rød peberfrugt
- 2 dl rødvin
- 3 dåser flåede tomater
- 3 dl vand
- 2 dåser bønner – bønner efter egne præferencer
- 25g mørk chokolade
Fremgangsmåde:
- Start med at skære løg, hvidløg og rød peber ud i små stykker og sæt til side.
- Varm olien op ved høj varme i en stor gryde
- Når olien er varm hældes alle krydderierne ned i gryden
- varm krydderierne igennem i ca. et minut, så de giver en masse smag til retten
- Tilsæt kødet og lad al væsken fra kødet fordampe. Det er vigtigt, at væsken fordamper, så det kan blive brunet af og ikke kogt.
- Når kødet er brunet af tilsættes rød peber, løg og hvidløg og lad det hele få lidt hård varme – det er okay at kødet sætter sig lidt fast i bunden af gryden. Det må selvfølgelig bare ikke blive sort og lugte brændt.
- Efter er par minutter hældes rødvinen i. Rødvinen skal koge helt ind. Dette tager typisk 2-3 minutter.
- Nu hældes de flåede tomater og vandet ned i gryden. Jeg fortrækker at bruge flåede tomater, og ikke hakkede, da de hakkede typisk ikke indeholder helt så meget smag som de flåede. Derudover spiller kvaliteten på de flåede tomater også en rolle. Hvis de er af god kvalitet, så koger de mere ind, og de giver en mindre vandet konsistens.
- Lad hele herligheden simre i en time eller to. Den smager godt efter en time, og den smager endnu bedre efter to.
- Når der er ca. 15 minutter til servering tilsættes bønnerne.
- Når der er ca. 10 minutter til servering smages retten til med salt og peber. Tilsæt evt. mere chili. Hvis retten mangler lidt smag, så prøv med en teskefuld brun farin. Det kan somme tider lige løfte retten lidt ekstra.
- Når der er ca. 5 minutter til servering tilsættes chokolade. Sørg for at chokoladen er smeltet og rørt godt ud i hele gryden.
- Server sammen med et godt stykke brød og en god klat cremefraiche.